Już od kilkunastu lat dania kuchni azjatyckiej cieszą się niesłabnącą popularnością.  Polacy chętnie kupują jedzenie chińskie i wietnamskie, a ci bardziej uzdolnieni kulinarnie próbują nawet sami przyrządzać chińszczyznę. Kuchnia azjatycka jest bardzo zróżnicowana i bogata, tu w Polsce mamy do czynienia naturalnie tylko z wybranymi propozycjami. Jedzenie azjatyckie to głównie ryby, owoce morza i warzywa, często spotykany jest też makaron ryżowy oraz produkty sojowe. Nie można oczywiście zapominać też o mięsie, które obecne jest w większości kuchni azjatyckich. Każdy szanujący się kucharz w Azji pamięta o przyprawach, również tych ostrych i intensywnych. Kuchnia azjatycka jest często utożsamiana z jedzeniem chińskim ze względu na rozpowszechnienie chińszczyzny na całym globie. Na chińskie restauracje można dziś trafić w miastach pod niemal każdą szerokością geograficzną. Ale nie tylko na nie, gdyż rośnie im silna konkurencja m.in. w postaci barów serwujących przysmaki kuchni wietnamskiej. Jedzenie wietnamskie to np. niezwykle popularne również w Polsce sajgonki, czyli naleśniki zawijane w papier ryżowy. Sajgonki mogą mieć nadzienie mięsne, ale też rybne lub warzywne. Kuchnia azjatycka nie kończy się na Chinach i chińszczyźnie – poza Wietnamem swoje kulinarne specjały ma też Korea, Japonia, Indie czy Tajlandia. Warto je odkrywać – a dzięki restauracjom serwującym dania kuchni azjatyckiej możemy to robić nie ruszając się z kraju.